Stambeno zbrinjavanje mladih uz subvencije i POS

Slika /slike/Opcenito/stam.zgrada.jpg

U nešto više od godinu dana preko 5300 obitelji kroz subvencionirane stambene kredite osiguralo je stambeno pitanje. U 2018. godini prijavljeno je 3033 zahtjeva što je 26 posto više nego 2017. godine a najveći rast broja zahtjeva za subvencioniranim kreditima zabilježen je u Slavoniji i Lici.

Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći kojom se mladima subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate kredita. Mjera se provodi od 2017. godine, točnije natječaji su provedeni 2017. i 2018. godine, a mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti na jesen 2019. i 2020. godine kada će biti raspisani novi natječaji.

Subvencija za stambeni kredit se povećava za po dvije godine za svako novorođeno dijete a  kreće se od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 386 eura, što je 2.900 kn.

U naredne dvije godine očekuje se još pet ili šest tisuća obitelji kojima će ova mjera pomoći da kupe stan ili kuću ili izgrade kuću. Do sada je u tim obiteljima koje koriste subvenciju rođeno više od 450 djece.

Druga mjera stambenog zbrinjavanje je izgradnja stanova POS-a  kojim, za manju cijenu kvadrata od tržišne, mlade obitelji dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje. Do sada je kroz POS program izgrađeno preko 8000 stanova u koje je uloženo više od 4 milijarde kuna. U naredne dvije godine planira se izgraditi novih tisuću stanova na lokacijama: Zadar, Split, Trogir, Solin, Biograd na Moru, Bol, Cres, Krk, Kraljevica, Lovran, Poreč, Vis i Vrsar.

Do kraja mandata 20 tisuća obitelji imati će svoj dom zahvaljujući ovim mjerama stambenig zbrinjavanja.Pisane vijesti | Informacija | Stambeno zbrinjavanje