U Osijeku održan još jedan seminar o Informacijskom sustavu prostornog uređenja

  • Slika /slike/ISPU/2023.2.2.ISPU.Osijek.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u Osijeku održana konferencija za medije i stručni seminar u sklopu projekta „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“, na kojem su između ostaloga predstavljeni moduli ePlanovi i ePlanovi editor ISPU sustava te natječaj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine vezan uz planove nove generacije.

Slični seminari održani su već u Varaždinu i Splitu, a nakon Osijeka bit će održani još u Rijeci i Zagrebu.
 
ISPU sadrži informacije o raspolaganju prostorom i objektima koji nas okružuju te omogućuje trajno praćenje stanja u prostoru i području prostornoga uređenja.
 
Načelnik  Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine, Alen Grabar istaknuo je kako je cilj projekta administrativno rasteretiti građane te postići veću učinkovitost i ekonomičnost u radu javne uprave. Podsjetio je kako je njegov razvoj krenuo 2013. godine, a građani danas preko ISPU-a mogu predati zahtjeve za ishođenje lokacijske, građevinske i uporabne dozvole. Isto tako, imaju mogućnost jednostavno pratiti promjene u prostornim planovima, izdanim dozvolama i vrijednostima nekretnina te pristupiti bazi podataka o energetskim certifikatima.

Ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i državne imovine koji je ujedno i voditelj projekta „Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“, Danijel Meštrić, istaknuo je kako je važnost ISPU projekta prepoznata i od strane Europske unije koja sufinancira njegov daljnji razvoj i to sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 111 milijuna kuna te sredstvima NPOO-a u iznosu od 180 milijuna kuna.

O novim elektroničkim uslugama sustava ePlanovi i ePlanovi Editorgovorila je načelnica Sektora za prostorna istraživanja, održivi razvoj i praćenje stanja u prostoru, Sunčana Habrun. Usluga ePlanovi Editor će se koristiti za izradu prostornih planova nove generacije, a riječ je o web-GIS rješenju koje će besplatno moći koristiti stručni izrađivači prostornih planova koji imaju suglasnost Ministarstva za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja. Na raspolaganju će im biti alati koji omogućavaju jednostavno i topološki uredno crtanje te jednoznačno povezivanje grafičkih i tekstualnih dijelova prostornih planova. Kroz ovaj modul svi prostorni planovi u Republici Hrvatskoj bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način.

ePlanovi Editor povezan je s modulom ePlanovi, komplemetarnim modulom namijenjenim nositeljima izrade prostornih planova za elektroničko vođenje procedure izrade i donošenja prostornih planova u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, čime će se osigurati slijednost postupka te olakšati i ubrzati publiciranje prostornih planova u izradi i na snazi na geoportalu ISPU-a i u svim modulima gdje je to potrebno, primjerice tijekom postupka izdavanja dozvola.

O javnom pozivu Ministarstva kojim bi se u potpunosti financirala izrada prostornih planova uređenja „nove generacije“ na seminaru je više govorila mr.sc. Jelena Zrinski Berger, načelnica Sektora za EU projekte digitalizacije. „Svrha poziva je potaknuti izradu prostornih planova nove generacije - sukladno Zakonu o prostornom uređenju te olakšati, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati procedure izrade prostornih planova u Hrvatskoj, omogućiti uspostavu platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga, smanjenje opterećenja građanima, poslovnim subjektima i investitorima“, poručila je Zrinski Berger.

Projekt je ukupno vrijedan više od 130 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj čine gotovo 112 milijuna kuna.

Geoportal ISPU dostupan je na poveznici: https://ispu.mgipu.hr/


 

Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi