Uz subvencije na stambene kredite svoj dom ove godine osiguralo 5.550 obitelji

Slika /slike/stanovanje-2021.jpg

Ovogodišnji natječaj završen je 22. travnja, a od ukupnog broja zaprimljenih 5.870 zahtjeva, odobreno ih je 5.550, za 241 je zatražena dopuna, sedam zahtjeva je odbijeno, dok je 72 podnositelja odustalo od zahtjeva. Potpisano je 5.350 ugovora od strane APN-a koji su proslijeđeni bankama.

Program subvencioniranja stambenih kredita provodi se od 2017. godine, u sedam provedenih natječaja mjeru je dosad iskoristilo gotovo 27.700 obitelji, u kojima je do sada rođeno oko 5.300 djece.

Natječaj zaključen u travnju ove godine ujedno je bio i rekordan po broju zaprimljenih zahtjeva, a ovogodišnji korisnici subvencija u prosjeku su stari 33 godine. Prosječna mjesečna rata kredita iznosi im 2.948 kuna, od čega mjesečna subvencija iznosi oko 1.000 kuna.

Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 78.760 eura, koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 23 godine, efektivna kamatna stopa prosječno iznosi 2,08 posto, a nominalna 1,98 posto godišnje.


Subvencija iznosa rate kredita od 30 do 51 posto

Podsjetimo, Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji građani uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja. 

Mjeru tako mogu iskoristiti svi građani Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.Pisane vijesti | Informacija | Subvencioniranje stambenih kredita