Vlada prihvatila novi Zakon o obnovi i plan zbrinjavanja građana u kontejnerima

Slika //slike/Opcenito/VRH_5890.jpg

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog novog Zakona o obnovi, koji bi trebao ubrzati i pojednostaviti obnovu, i prihvatila program zbrinjavanja više od 6000 građana koji borave u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima) na području Zagreba i Banovine.

    

U Sisku obilježena prva organizirana konstrukcijska obnova višestambenih zgrada


U uvodnom obraćanju na današnjoj sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da su raspisali javni poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja za građane u kontejnerima čije kuće nose crvenu oznaku, a prvi put je uvedena takva mogućnost za građane čije kuće zahtijevaju konstrukcijsku obnovu.

Pozvani su vlasnici koji mogu iznajmljivati stanove i građani u kontejnerima da se jave kako bi im mogli utvrditi primjereniji smještaj.

Što se tiče Fonda solidarnosti, Bačić je izvijestio da je prošli tjedan održan koordinacijski sastanak na kojem je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Sa svim čelnim osobama u središnjim državnim tijelima, koja su ujedno i operativna tijela za Fond solidarnosti, prošli smo kroz najvažnije projekte koji u najvećoj mjeri participiraju u ukupnom iznosu od milijardu i 3 milijuna eura, kako bismo planiranom dinamikom, uz nadzor i kontrolu pojedinog projekta uistinu utrošili sredstva do 30. lipnja", kazao je ministar.  

Podsjetio je da je početkom tjedna posjetio Sisak, istaknuvši da je taj dan obilježena prva organizirana konstrukcijska obnova višestambenih zgrada. Riječ je o dvije zgrade s ukupno 38 stanova.

Bačić je s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek jučer posjetio i Petrinju, gdje su obišli radove na programu cjelovite obnove kulturno-povijesne cjeline toga grada. Kazao je da je riječ o iznimno velikom i zahtjevnom projektu.

Izvijestio je i da je počela nova državna katastarska izmjera devet općina na području Petrinje, čime će se omogućiti potpuno novi katastarski operat  i potpuno nova zemljišna knjiga. "Uređivanje zemljišne knjige ubrzat će investicije i izgradnju projekata", naglasio je Bačić.


Saboru upućen Prijedlog zakona o obnovi

Nakon izvješća o aktualnom stanju vezanom za potres, ministar je predstavio Prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, koji bi trebao ubrzati i pojednostaviti obnovu.  

Govorio je i o Programu zbrinjavanja za više od 6000 građana koji borave u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima) na području Zagreba i Petrinje.

Bačić je rekao je da se novim zakonom objedinjavaju sva tijela pod ministarstvo, rekonstruira model obnove, mijenja model samoobnove tako da će se zainteresiranima u startu osigurati sredstva, proširuje krug korisnika na srodnike, smanjuje dokumentacija, a time i broj sudionika u procesu obnove.


Do kraja lipnja montažne kuće za građane u kontejnerima

Ministar Bačić je izvijestio da je raspisan javni poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja za građane u kontejnerima čije kuće nose i žutu oznaku oštećenja.

Pozvani su vlasnici koji mogu iznajmljivati stanove i građani u kontejnerima da se jave kako bi im mogli utvrditi primjereniji smještaj.

Ministar je najavio da će do kraja lipnja nabaviti i postaviti na teren montažne kuće za građane u kontejnerima, kojima se do kraja godine neće riješiti obnova kuća ili stanova.

Prema novom zakonu, koji je u Sabor upućen po hitnoj proceduri, Fond za obnovu i Središnji državni ured pripajaju se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje će obavljati sve poslove vezane za obnovu.

Ministarstvo predlaže novi pristup samoobnovi pa će se građanima cijeli iznos potreban za obnovu, odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće, uplaćivati prije početka radova obnove.

U slučaju nepodudaranja podataka iz zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem predlaže se proširenje dokaznih sredstva kojima podnositelj dokazuje pravo vlasništva, koja se razlikuju od uobičajenih načina dokazivanja, ali bez pravnog učinka na pravo vlasništva.


Do jednostavnije procedure ukidanjem elaborata i izrade projekta uklanjanja kuće...

Radi ubrzanja i pojednostavljenja obnove ukida se izrada elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije kod obnove kuća, obveza izrade projekta uklanjanja za obiteljske kuće, tehničko-financijska kontrola projekta te potreba ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih kuća te proširuje krug osoba s pravom na obnovu na braću i sestre vlasnika, odnosno bračnog druga, izvanbračnog druga, životnog partnera, odnosno neformalnog životnog partnera vlasnikovog srodnika.

Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama daje se ovlast za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Uvodi se davanje novčane pomoći građanima za uklanjanje uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske i ostale uništene zgrade, novčane pomoći za troškove izrade projekta, te mogućnost gradnje zamjenske obiteljske kuće u slučaju u kojem se utvrdi da popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta i promjena temeljnih karakteristika tla.


"Država prijatelj donatora"

Novim se zakonom uvodi i mogućnost uklanjanja i onih kuća koje su dobile odluku o konstrukcijskoj obnovi a imaju ponudu donatora za gradnju zamjenske obiteljske kuće. U tom će slučaju država ukloniti postojeću kuću i očistiti teren na koji će donator postaviti obiteljsku kuću. Opravdanost ove mjere proizlazi iz samih troškova koji će za državu biti znatno povoljniji jer u tom slučaju neće trebati konstrukcijski obnavljati samu kuću već ju samo ukloniti. 


Zbrinjavanje kroz davanje u vlasništvo kuće umjesto obnove

Prijedlogom zakona se predviđa stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće.

Uvodi se učinkovitija i prikladnija javna nabava po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima i skraćivanje rokova za izradu projektne dokumentacije i provedbu revizije.

Najviše cijene usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada.

Transparentnost i vidljivost procesa obnove ojačat će se izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS - aplikacije cijeloga područja obuhvaćenog potresom.

Vlada je prihvatila informaciju potpredsjednika Vlade i ministra Bačića o donošenju Programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Programom se utvrđuje status svih korisnika kontejnera i određuju se mjere za njihovo stambeno zbrinjavanje i prioritetan postupak obnove.

Status korisnika i plan zbrinjavanja temelji se na obrađenim zahtjevima, izrađenoj projektnoj dokumentaciji i izvedenim radovima na dan 7. veljače.


Na području petrinjskog potresa 2351 kontejnera, zagrebačkog 68

Građani zbrinuti u mobilnim stambenim jedinicama nalaze se u kontejnerskim naseljima i parcelama uz oštećenu zgradu. Na području zagrebačkog i petrinjskog potresa ukupno se nalazi 2419 kontejnera u kojima je smješteno 6258 korisnika.

Na području petrinjskog potresa u kontejnerskim naseljima nalazi se 297 mobilnih jedinica u kojima je smješteno 438 korisnika, odnosno 287 obitelji, dok se na parcelama uz oštećenu zgradu nalazi 2054 kontejnera s 5753 korisnika, odnosno 2046 obitelji.

Na području zagrebačkog potresa nalazi se 68 mobilnih stambenih jedinica uz oštećenu zgradu u kojima je smješteno 67 obitelji.

Jedinice lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije oformile su 11 kontejnerskih naselja, od čega ih je na području Siska sedam, Petrinje tri, a Gline jedno.

U kontejnerskim naseljima uglavnom su građani koji su stanovali u višestambenim zgradama, neovisno radi li se o vlasnicima privatnih stanova, korisnicima državnih stanova ili onima u iznajmljenim stanovima.


Pripajanje Središnjeg državnog ureda za obnovu u Ministarstvo graditeljstva

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojima se predlaže da Ministarstvo prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine preuzme poslove i namještenike Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje.

Predloženim izmjenama, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, mijenjaju se odredbe o djelokrugu Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine koje preuzima poslove iz djelokruga Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

"Ovim će izmjenama poslovi državne uprave koji se odnose na obnovu biti u djelokrugu jednog tijela državne uprave, što za cilj ima svakako ubrzavanje svih procesa vezanih uz obnovu i u konačnici njezini završetak", kazao je Malenica.

Također, izmjenama se predlaže da Ministarstvo financija preuzme dosadašnje poslove Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama od posebnog interesa za Hrvatsku.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine tako bi preuzelo poslove, prava i obveze Središnjeg državnog ureda, kao i državne službenike i namještenike zatečenih na obavljanju preuzetih poslova, a Ministarstvo financija preuzelo bi, pak, poslove prava i obveze Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama od posebnog interesa za državu, kao i državne službenike i namještenike.

Odbijena je i interpelacija Kluba zastupnika SDP-a u vezi s provedbom obnove nakon potresa kojom se tražili ubrzavanje obnove.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić rekao je kako u izvješću Saboru, u kojem se predlaže odbijanje interpelacije, piše sve što Vlada radi u ovome trenutku, a odnosi se na novi zakon o obnovi potresom pogođenih područja te program stambenog zbrinjavanja.


Domagoj Orlić imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu graditeljstva

Domagoj Orlić imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na zatvorenom dijelu današnje, 191. sjednice Vlade RH.


Izvor: HINA/VLADA/MPGIPisane vijesti | Informacija | Obnova