Zakon o prostornom uređenju

21. svibnja 2024. - Treba li se prvo čekati planove višeg reda da se transformiraju prije kretanja u postupak donošenja i izmjena prostornog plana niže razine? Ako je tomu slučaj, tko će natjerati županije da do kraja trajanja projekta završe transformaciju PPUŽ/PPUZG? Ako ne dovrše transformaciju do kraja 2026. hoćemo li mi (JLS) i dalje moći povući sredstva iz ovog projekta?
Ne treba se prvo čekati planove višeg reda da se transformiraju prije kretanja u postupak donošenja i izmjena prostornog plana niže razine.

21. svibnja 2024. - ​Može li se pokrenuti novi PPUG ako već postoji važeći plan?
Može.

21. svibnja 2024. - ​Zašto nositelj izrade mora crtati obuhvat plana ako je prethodno odabrao da se radi o državnom planu, županijskom planu ili PPUG/PPUO? Obuhvat je unaprijed poznat i ne može biti drugačiji od samih administrativnih granica.
Nositelj samo odabire obuhvat ako se radi o državnom planu, županijskom planu ili PPUG/PPUO.

21. svibnja 2024. - Što napraviti u slučaju izrade PPUO za dvije susjedne općine odjednom? Odmah u početnom izborniku postoji ograničenje da se PPUG/PPUO izrađuje samo za područje jedne JLS.
Nije moguće raditi PPUO za dvije općine. Jedna općina - jedan PPUO.

21. svibnja 2024. - Kako će se u sustavu rješavati problem kad se u praksi radi više izmjena/dopuna odjednom na istom prostornom planu?
Kao i do sada. Pokrenut će se više postupaka putem sustava ePlanovi.

21. svibnja 2024. - Kako se stavlja postupak postojećeg plana izvan snage, mora li se prvo transformirati pa staviti izvan snage?
Postupak stavljanja prostornog plana izvan snage za prostorne planove koji su pokrenuti i doneseni prije 1.1.2024. godine provodi se kao i do sad, izvan sustava ePlanovi. Prostorni planovi koji su i pokrenuti i doneseni putem sustava ePlanovi, stavljat će se izvan snage putem ePlanova.

21. svibnja 2024. - U kojim slučajevima će se ići na Transformaciju? Čini da će problem biti to što će se pripreme za Transformaciju koje se šalju Zavodu vraćati kao nepotpune i neispravne.
Nositelj izrade i stručni izrađivač u postupku transformacije moraju se pridržavati odredbi Zakona i Pravilnika, a u slučaju nemogućnosti transformacije planskog rješenja u smislu istovjetnosti s planom koji se transformira, treba provesti postupak izmjena i dopuna prostornog plana ili pokrenuti izradu novog.

21. svibnja 2024. - Komentar na dijagram postupka
  1. Terminologija, “ponovna”, a ne “ponovljena” javna rasprava
Vidjeti članak 104. Zakona gdje je određeno što je ponovna javna rasprava.
Ponovljena javna rasprava se provodi kada javna rasprava nije provedena sukladno Zakonu (npr. objava, trajanje JR i dr.).
  1. Na što se odnose polja “primjedbe na npp” i “primjedbe na nkpp” s obzirom da knjiga primjedbi više ne postoji u zakonu?
Primjedbe na npp - primjedbe na nacrt prijedloga plana koje daje Nositelj izrade i ne odnose se na javnu raspravu.
Isto vrijedi i za primjedbe na nkpp (nacrt konačnog prijedloga plana).
Isto se vodi u sustavu ePlanovi kako bi se mogle pratiti izmjene prostornoplanskih rješenja.

21. svibnja 2024. - Nije li sam gradonačelnik odgovorna osoba nositelja izrade jer on/a imenuje samog pročelnika?
Sukladno Zakonu o prostornom uređenju odgovorna osoba nositelja izrade je pročelnik.

21. svibnja 2024. - Mora li se prvo ići u transformaciju plana pa onda u izmjene i dopune ili se može odmah ići u izmjene i dopune nekog starog plana pa da se unutar njih uključi sama transformacija?
Ne mora. Transformacija se može provesti u okviru postupka izrade izmjena i dopuna plana.

21. svibnja 2024. - Može li se započeti raditi npr. UPU bez da je plan višeg reda transformiran?
Može.

21. svibnja 2024. - Tko su koordinatori izrade i koja je njihova uloga?
Ukazujemo na odredbu članka 81. važećeg Zakona o prostornom uređenju.

21. svibnja 2024. - Što se događa ako DGU tijekom izrade plana promijeni granice JLS (tj. obuhvata)?
Obuhvat je definiran u trenutku donošenja Odluke o izradi.

21. svibnja 2024. - Pri transformaciji prostornog plana, tko određuje treba li slati zahtjev za prethodno mišljenje nadležnog ureda za zaštitu okoliša?
Postupak transformacije ne podrazumijeva ishođenje prethodnog mišljenja iz područja zaštite okoliša.

21. svibnja 2024. - Napravili smo prijedlog o izradi prostornog plana prije 1.1.2024., ali još nije potpisana i donesena odluka (čekamo mišljenje tijela za zaštitu okoliša). Možemo li unijeti podatke o prijedlogu o izradi u novi sustav pa od tamo nastaviti daljnji proces ili moramo ispočetka krenuti s novim planom u aplikaciji?
Može.

21. svibnja 2024. - Može li se krenuti u izmjene i dopune UPU-a ili GUP-a bez da je transformiran PPUG? Jasno da za to neće biti sufinanciranja jer je u pozivu za sufinanciranje navedeno da se mora ići u transformacije PPU ako žele sufinanciranje UPU, ali ako se ne želi sufinanciranje, je li moguće raditi samo izmjene i dopune UPU?
Može.

21. svibnja 2024. - Kako će se raditi izmjene i dopune DPU, odnosno koji status sad imaju DPU?
Može se odabrati DPU. Sukladno Zakonu o prostornom uređenju, DPU se uređuje po principu UPU-a.

21. svibnja 2024. - Što napraviti kad se ide u Izmjene i dopune su se u međuvremenu promijenile granice obuhvata? Molim temeljit odgovor.
Ako se ide u izmjene i dopune prostornog plana, obuhvat se definira unutar sustava ePlanovi odabirom važeće administrativne granice tog JLS-a.

21. svibnja 2024. - Kako će se konkretno rješavati prostorni plan kad krene nekom vanjskom inicijativom?
Postupak izrade prostornog plana uvijek provodi nositelj izrade prostornog plana bez obzira tko inicira i eventualno financira izradu prostornog plana. Dakle, kao i do sada, postupak se provodi u skladu s člancima  81. - 113. Zakona o prostornom uređenju.

21. svibnja 2024. - Smatra li se pročišćenim tekstom Plana samo pročišćavanje teksta ili je potrebna izmjena  grafičkog dijela?
Primjenom odredbi članka 113. stavka 3. izrada pročišćenog teksta Plana podrazumijeva izradu pročišćenog teksta i grafike.

21. svibnja 2024. - Može li se donijeti UPU prije GUPa?
Može.

21. svibnja 2024. - Ispravlja li se greška u važećem planu u transformaciji ili kroz izmjene i dopune?
Transformacija ne podrazumijeva ispravke planskog rješenja.

21. svibnja 2024. - Ide li odluka o transformaciji na vijeće?
Ukazujemo na odredbu članka 113.a. stavak 3. važećeg Zakona o prostornom uređenju.

21. svibnja 2024. - Koji je postupak stavljanja važećeg plana van snage?
Kao i do sad, izvan sustava ePlanovi. Kroz ePlanove izvan snage će se stavljati planovi koji su kroz njega i doneseni.

21. svibnja 2024. - Pojednostaviti pravila transformacije kako ne bi svaki plan išao u izmjene i dopune.
Nositelj izrade odgovoran je ocijeniti s obzirom na konkretna planska rješenja hoće li ići u transformaciju ili u izmjene i dopune.

21. svibnja 2024. - Moli se pojašnjenje što se događa u slučaju da se traži koncesija na morsku marinu koja se nalazi na granici dvije općine? Područje koncesije mora točno biti definirano prostornim planom, a u slučaju da se obuhvati prostornih plana između dvaju susjednih općina preklapaju nemoguće je jednoznačno odrediti područje koncesije.
Određivanje područja koncesije nije tema prostornog plana. Obuhvati prostornih planova susjednih JLS-ova na smiju se preklapati jer je svaka JLS nadležna samo za svoje administrativno područje.