Obnova od potresa privatnih zgrada i kuća


Zakonodavni okvir 

  • Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije ("Narodne novine" broj 21/23
  • Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije ("Narodne novine" broj 28/23
  • Maksimalne cijene prihvatljive za isplate novčane pomoći
  • Pravilnik o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove ("Narodne novine" broj 28/23)
  • Pravilnik o sadržaju i tehničkim elementima projektne dokumentacije obnove, projekta za uklanjanje zgrade i projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije ("Narodne novine" broj 127/20)
  • Tehnički propis za građevinske konstrukcije („Narodne novine" broj 17/1775/207/22)  
  • Uputa za otvaranje i korištenje posebnog namjenskog računa

   


Vodič kroz obnovu

Ministarstvo je izradilo Vodič kroz obnovu koji sadrži konkretne korake za obnovu zgrada oštećenih potresom, od predaje zahtjeva do same realizacije. S obzirom na unaprijeđen model samoobnove i uspostavljene dodatne pogodnosti za građane koji odaberu ovaj model obnove, vodič sadrži konkretne korake o mogućnosti dobivanja novčane pomoći za obnovu. Zainteresirani sugrađanin čija je kuća oštećena u potresu i koji provodi konstrukcijsku obnovu ili gradi novu zamjensku kuću, onog trenutka kad dobije rješenje Ministarstva na temelju izrađenog nalaza, država mu na njegov poseban račun u komercijalnoj banci proslijeđuje čitav iznos potrebnog novca za obnovu ili izgradnju nove kuće, a u skladu s iznosima predviđenima za veličinu zamjenske kuće ili za projekt konstrukcijske obnove. U slučaju samoobnove voditelju obnove isplaćuje se i naknada za koordinaciju samoobnove.


"Država prijatelj donatora"

Zakonom je uvedena mogućnost uklanjanja i onih kuća koje su dobile odluku o konstrukcijskoj obnovi, a imaju ponudu donatora za gradnju zamjenske obiteljske kuće. U tom će slučaju država ukloniti postojeću kuću i očistiti teren na koji će donator postaviti obiteljsku kuću. Opravdanost ove mjere proizlazi iz samih troškova koji će za državu biti znatno povoljniji jer u tom slučaju neće trebati konstrukcijski obnavljati samu kuću već ju samo ukloniti. 


Zbrinjavanje kroz davanje u vlasništvo kuće umjesto obnove

Zakonom se omogućuje stambeno zbrinjavanje sugrađana davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće kao i isplata novčane pomioći umjesto gradnje obiteljske kuće za kupnju zamjenske nekretnine u kvadraturi propisanoj zakonom.


Kako do obnove i dodjele novčanih sredstava?

Sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom i Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom, uklanjanje oštećenih zgrada, odnosno njihova obnova te gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom provodi se na temelju odluka i rješenja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
 

Dodatne informacije i pomoć građanima 

S ciljem jačanja transparentnosti provedbe obnove, Ministarstvo internim resursima u svibnju 2023. godine izradilo mrežnu aplikaciju koja je javno dostupna na web adresi: https://obnova.mpgi.hr/ te na jednom mjestu pruža sve informacije o trenutnom statusu obnove privatnih zgrada i kuća.

Aplikacija sadrži popis svih lokacija za koje je zatražena obnova, a moguće ih je  pretraživati po adresi i OIB-u podnositelja zahtjeva. Odabirom pojedine adrese prikazuje se trenutni status obnove za svaki zaprimljeni zahtjev za obnovu uz grafički prikaz na statusnoj traci koji prikazuje trenutnu fazu u kojoj se nalazi pojedini zahtjev.

Uz prikaz geografskih lokacija privatnih nekretnina na interaktivnoj karti, omogućen je i prikaz lokacija javnih zgrada i infrastrukture čija je obnova financirana sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije. 

Informacije o stanju obnove ažuriraju se jednom dnevno.

Građani se u slučaju bilo kakvih pitanja i nedoumica mogu obratiti u Informativni centar  „Obnova“ na lokaciji Ulica kneza Mislava 2. u Zagrebu gdje mogu dobiti sve važne informacije, ali i savjete za postupak obnove. Radno vrijeme samog centra je ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom u vremenu od 9:00 do 17:00 sati, te srijedom u vremenu od 10:00 do 18:00 sati.

Kontakti:

 

Pomoć za obnovu nakon potresa

Otvoren je službeni račun Državne riznice za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

 

Dokumenti