Obnova zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije

 Stranica ažurirana 15. travnja 2022. godine

             

Nakon što je Sabor 29. listopada 2021. izglasao izmjene Zakona o obnovi kojim su pojednostavljeni postupci obnove na potresom pogođenim područjima, Vlada je 10. prosinca 2021. usvojila novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom kojim se detaljno razrađuje postupanje po podnesenim zahtjevima za obnovu.


Kako do obnove i dodjele novčanih sredstava?

Sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom i Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom, uklanjanje oštećenih zgrada, odnosno njihova obnova te gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom provodi se na temelju odluka i rješenja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 


Odgovarajući obrazac za podnošenje zahtjeva može se preuzeti niže: 


Zahtjevi se predaju Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu, Ulica Republike Austrije 20: 
 
 • osobno u pisarnici  
 • preporučeno poštom s naznakom: „Zahtjev – obnova nakon potresa“
 • u Informativnom centru obnova, Ulica kneza Mislava 2 u Zagrebu
 • u izmještenim uredima Ministarstva:  
  • Sisak: od 1.4.2022. na adresi Ulica Ivana Meštrovića 28;   
  • Petrinja: Trg Stjepana Radića 8;  
  • Glina: Trg bana Josipa Jelačića 2;  
 • pomoću aplikacije e-Obnova (https://eobnova.gov.hr) u sustavu e-Građani. 


Rok za podnošenje svih zahtjeva je 31. prosinca 2023. 

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je dosad zaprimilo ukupno 18.147 zahtjeva za obnovu ili uklanjanje građevina, gradnju zamjenskih kuća, dodjelu novčane pomoći ili oslobođenje od financijske obveze vlasnika. Izdano je 4.644 odluka, rješenja i zaključaka koji su proslijeđeni Fondu za obnovu (za područje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije) ili Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje (za područje Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije) radi provedbe na terenu.


Za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada (sanaciju dimnjaka, krovišta, zabatnih zidova, dizala i stubišta) oštećenih potresima na području grada Zagreba i okolice do 18. ožujka 2022. godine isplaćena je novčana pomoć u iznosu od 88,9 milijuna kuna.


Pregled aktivnosti obnove

Fond za obnovu isplatio je novčanu pomoć za privremenu zaštitu potresom oštećenih zgrada za 1.129 lokacija, ukupnog iznosa 62,3 milijuna kuna.

Uklonjenje su 22 kuće, a potpisani su ugovori za uklanjanje još 5 obiteljskih kuća (uklanjanje u drugoj polovici travnja).  

Organizirana obnova nekonstrukcijskih elemenata: 

 • ugovorene su usluge projektiranja i operativne koordinacije za više od 250 zgrada na području 14 mjesnih odbora Grada Zagreba, te je u tijeku izrada elaborata za 114 višestambenih zgrada.
 • raspisano je 16 postupaka  nabave ugovaranja  usluga operativnog koordinatora i usluge projektiranja za potrebe organizirane nekonstrukcijske obnove u 34 mjesna odbora grada Zagreba čime bi se obuhvatile 303 obiteljske kuće i zgrade 
 • natječaji za uslugu projektiranja za područje Krapinsko-zagorske županije za 133 zgrade, te za 75 zgrada na području mjesnih odbora Općine Črnomerec su u pripremi za ponovnu objavu jer za prethodne natječaje nisu zaprimljene ponude.
 
Konstrukcijska obnova:  
 
 • pripremljena je i objavljena javna nabava velike vrijednosti za usluge tehničko financijske kontrole projekta (11,5 milijuna kuna)
 • pripremljeno je i objavljeno 70 različitih postupaka nabave usluga vezanih uz konstrukcijsku obnovu te je u pripremi 2 postupka nabave radova za konstrukcijsku obnovu
 • objavljen je postupak nabave geotehničkih usluga za 100 lokacija
 • izvršene su isplate novčane pomoći za konstrukcijsku obnovu – samoobnova, prije početka izvođenja radova, u iznosu od 5,6 milijuna kuna za dvije višestambene zgrade u Zagrebu
 • izvršene su isplate novčane pomoći za konstrukcijsku obnovu – samoobnova, tijekom obnove u iznosu od 247.580,29 kn za obiteljsku kuću u Zagrebu
 • za 104 zgrade ugovorena je tehničko-financijska kontrola projekata od čega je za 26 zgrada dobivena Suglasnost na projektnu dokumentaciju (Elaborat i Projekt)
 • ugovorena su 32 projektiranja 

Tijekom mjeseca travnja očekuje se početak konstrukcijske obnove jedne višestambene zgrade te jedne obitelsjke kuće. 

Na stranicama https://www.fzo.hr/  redovito se objavljuju informacije o aktivnostima koje poduzima Fond. 


Dodatne informacije i pomoć građanima 

Građani se u slučaju bilo kakvih pitanja i nedoumica mogu obratiti u Informativni centar  „Obnova“ na lokaciji Ulica kneza Mislava 2. u Zagrebu gdje mogu dobiti sve važne informacije, ali i savjete za postupak obnove. Radno vrijeme samog centra je od ponedjeljka do petka u vremenu od 9:00 do 17:00 sati odnosno u subotu od 08:00 do 13:00 sati. Informacije se mogu dobiti na telefon 0800 0017 i na e-mail: potres@mpgi.hr 

Infomativni centar "Obnova" je zajednički informativni centar Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fonda za obnovu. Također, pravnu podršku u sklopu ovog centra pruža i Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu a pravni savjeti mogu se zatražiti i telefonski, svakim radnim danom u vremenu od 10 do 12 sati, odnosno srijedom i četvrtkom i od 17 do 19 sati na broj 097 6529 903.  

Informacije o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Sisačko-moslavačke, Kralovačke i Zagrebačke županije dostupne su na sljedećoj poveznici: https://mpgi.gov.hr/vijesti/11384

Pomoć za obnovu nakon potresa

Otvoren je službeni račun Državne riznice za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

 

Dokumenti