Otvorena izložba „30 godina Europana u Hrvatskoj“

  • Slika /slike/press/19.10.2021._Europan_izlozba_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Europana Hrvatska, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i uz potporu Grada Nina, Društva arhitekata Zadra i Narodnog muzeja Zadar, u Kneževoj palači u Zadru otvorena je izložba „30 godina Europana u Hrvatskoj.“

Na samom početku otvorenja izložbe, sudionicima se u ime organizatora obratila Helena Knifić Schaps, predsjednica Europana Hrvatska, davši kratak osvrt na djelovanje Europana u Hrvatskoj te doprinos eminentnih zadarskih arhitekata njegovom osnivanju i radu.

U ime naručitelja natječaja za lokaciju Ždrijac u Ninu, prisutnima se u ime Zavoda za prostorni razvoj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine obratila Ingrid Gojević navodeći da su natječajni radovi polazišta za promišljanje budućeg razvoja prostora, realizaciju novih sadržaja i unapređenje stanja u prostoru.

„U kontekstu aktualnih globalnih i europskih razvojnih politika koje imaju prostornu dimenziju, posebno Nove povelje iz Leipziga usmjerene na gradove i Novog europskog Bauhausa, provedba međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja kao što je ovaj, pruža novu perspektivu. Ono što danas stvaramo baštine buduće generacije“, poručila je Gojević.  

Marijana Ramov obratila se u ime Grada Nina skupu izražavajući zahvalnost Ministarstvu koje je prepoznalo upravo Ždrijac kao lokaciju koju će nominirati za natječaj, ali i iznenađenje brojem pristiglih radova i njihovom kvalitetom, te je tom prilikom napomenula kako 21 zaprimljeni natječajni rad za Grad Nin predstavlja ogroman kapital.

Izložbu je otvorio Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koji je bio član ocjenjivačkog suda u provedbi ovog natječaja. Čestitajući timu Europana Hrvatska, kao i svima koji su bili uključeni i dali svoj doprinos u provedbi natječaja i organizaciji ove izložbe, naglasio je vrijednost i značaj natječaja Europan 15 za Ždrijac te pozvao Grad Nin da iskoristi pruženu priliku.

Izložba je podijeljena na tri cjeline:
 
  • 30 godina Europana u Hrvatskoj
  • Radovi hrvatskih arhitekata nagrađeni na europskim lokacijama
  • Natječajni radovi ciklusa Europan 15 za lokaciju naselja Ždrijac u Ninu.

Prvim dijelom izložbe obilježava se 30 godina aktivnog djelovanja Europan Hrvatska u sklopu paneuropske platforme Europan. Izloženi su nagrađeni radovi na lokacijama u Zagrebu, Zadru, Osijeku, Vukovaru, Rovinju, Sisku, Rijeci, Splitu, Opatiji, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu i Ninu. Drugi dio izložbe daje pregled svih nagrađenih radova hrvatskih autora na Europanovim natječajima diljem Europe, dok je u trećem dijelu izložen 21 pristigli rad u sklopu natječaja Europan 15 za lokaciju Ždrijac.

Sva zainteresirana javnost izložbu može posjetiti od 15. do 25. listopada 2021. godine.

Pisane vijesti | Informacija | Prostorno uređenje