Konferencija "Zelena budućnost grada 2.0"


 

Najava konferencije „Zelena budućnost grada 2.0“

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine organizira cjelodnevnu konferenciju „Zelena budućnost grada 2.0“ koja će se održati u utorak, 12. prosinca 2023. godine, u Kongresnoj dvorani Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu, Prisavlje 14 („Kockica“). Cilj konferencije je predstaviti teme vezane uz razvoj zelene infrastrukture i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama u Republici Hrvatskoj.
 
Konferencija se održava kao nastavak konferencije „Zelena budućnost grada“ iz 2019. godine, te će se na njoj kroz cjelodnevni program predstaviti aktualnosti i teme vezane za razvoj zelene infrastrukture i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, te druge aktivnosti koje Ministarstvo kontinuirano provodi u području zelene urbane obnove.

To se ponajprije odnosi na dva poziva objavljena tijekom protekle godine: Poziv „Izrada strategija zelene urbane obnove“ i Poziv „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama“, kao i Metodologiju planiranja zelene infrastrukture, izrada tipologije, standarda i kriterija zelene infrastrukture, izrađenu u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar (EIHP).

Osim toga, na konferenciji će biti  predstavljen Registar Zelene infrastrukture, novi modul koji se trenutno uspostavlja u Informacijskom sustavu prostornog uređenja (ISPU) te Priručnik za implementaciju strategija zelene urbane obnove izrađen u suradnji Ministarstva i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Uz to, bit će prikazane mogućnosti za financiranje projekata zelene urbane obnove, iskustva gradova koji su usvojili strategije zelene urbane obnove, ali i primjeri i iskustva praktične primjene zelene infrastrukture iz hrvatskih i europskih gradova.

Konferencija ima svrhu poticanja širokog participativnog pristupa i interdisciplinarnog dijaloga, te je namijenjena:

  • široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti,
  • stručnjacima koji rade u području održivog razvoja, zelene urbane obnove i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama,
  • predstavnicima općina i gradova,
  • predstavnicima akademske zajednice.


PROGRAM KONFERENCIJE

U predvorju velike dvorane u kojoj se održava konferencija, nevladina udruga Terra Hub će postaviti izložbu „Klimatski rječnik“. Izložba će biti postavljena u sklopu edukativne kampanje pod imenom "Terrapija", a plakate su izradili studenti Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever.

Klimatski rječnik u punom opsegu od 30 ključnih pojmova povezanih s klimatskim promjenama, kao i svi radovi studenata, dostupan je za preuzimanje na web stranici terrapija.terrahub.eu

Prijave je moguće izvršiti putem obrasca na poveznici: https://forms.gle/1eRHeKSCpMWmyNbi6

Molimo vas da prijavite najviše dvije osobe zbog ograničenog broja mjesta na konferenciji i velikog interesa sudionika.
 
Prijave su otvorene do popunjenja slobodnih mjesta!