Prijave za stambeno zbrinjavanje

Gdje mogu podnijeti zahtjev za STZB?
Sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, za stambeno zbrinjavanje se ne podnosi zahtjev, nego prijava.
 
Prijava za stambeno zbrinjavanje podnosi se u vremenskom razdoblju od 1. do 31. siječnja tekuće godine nadležnom upravnom tijelu županije u čijem je djelokrugu rada obavljanje poslova koji se odnose na stambeno zbrinjavanje, odnosno upravnom tijelu Grada Zagreba.
 
Tko je nadležan za rješavanje o pravu na stambeno zbrinjavanje?
Upravno tijelo županije, odnosno upravno tijelo Grada Zagreba  u čijem je djelokrugu rada obavljanje poslova koji se odnose na stambeno zbrinjavanje, a koje o pravu rješava u prvom stupnju.
 
Postoji li obrazac prijave za stambeno zbrinjavane?
Da, na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavljen je obrazac prijave za stambeno zbrinjavanje.
 
Prilažu li se uz prijavu popratni dokumenti?
Uz prijavu za stambeno zbrinjavanje podnositelj je obavezan za sebe i članove obitelji na koje se odnosi prijava priložiti presliku važeće osobne iskaznice ili druge identifikacijske isprave kao i dokaze o ispunjavanju uvjeta za bodovanje prijave.  
Koji su modeli stambenog zbrinjavanja?
Modeli stambenog zbrinjavanja su:
 
  1. najam obiteljske kuće ili stana u državnom vlasništvu;
  2. darovanje građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu i građevnog materijala za izgradnju obiteljske kuće;
  3. darovanje građevnog materijala za obnovu, dogradnju /nadogradnju i završetak izgradnje obiteljske kuće u vlasništvu korisnika;
  4. darovanje građevnog materijala za izgradnju obiteljske kuće na građevinskom zemljištu u vlasništvu korisnika;
  5. darovanje neuseljive obiteljske kuće u državnom vlasništvu i građevnog materijala za njezinu obnovu ili rekonstrukciju.
Koji su osnovni uvjeti za ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje?
  • da podnositelj prijave i članovi njegove obitelji koji žive u zajedničkom kućanstvu nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu useljivu kuću ili stan odgovarajuće stambene površine na području Republike Hrvatske ili u drugim državama u kojima borave odnosno u kojima su boravili ili
  • da istu nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili u zadnjih 15 godina prije podnošenja prijave na listu prvenstva odnosno pokretanja postupka po službenoj dužnosti;
  • da nisu stekli položaj zaštićenog najmoprimca na području Republike Hrvatske  i nisu ostvarili odgovarajuće pravo na stambeno zbrinjavanje po nekom drugom propisu ili nisu ostvarili drugo srodno pravo na području država u kojima borave i u kojima su boravili;
  • da ne postoji zaprjeka iz čl. 9. Zakona – kaznena odgovornost za određena kaznena djela
O čemu ovisi moje rangiranje na listi prvenstva?
Pravodobne (podnesene od 1. do 31. siječnja) i uredne prijave (uz koje je priložena sva propisana i potrebna dokumentacija) boduju se prema propisanim kriterijima i uvrštavaju na liste prvenstva koje se sastavljaju za općine i gradove, a sve u skladu s Uredbom o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje (“Narodne novine“, broj 14/19). Rangiranje na listi prvenstva ovisi o broju ostvarenih bodova. Pravo na stambeno zbrinjavanje ostvaruje se redom liste prvenstva u skladu s osiguranim financijskim sredstvima za stambeno zbrinjavanje i planom stambenog zbrinjavanja.
Kada mogu očekivati rješenje o pravu na STZB?
Kada prijava redom Liste prvenstva dođe na red za rješavanje, pokreće se upravni postupak u kojem se utvrđuje ispunjava li podnositelj prijave propisane uvjete za ostvarenje prava na stambeno zbrinjavanje. Pokretanje postupka utvrđivanja prava ovisi o redoslijedu prijave na Listi prvenstva te o raspoloživim sredstvima u Državnom proračunu, odnosno raspoloživom stambenom fondu.