Konferencija "Zelena budućnost grada 2.0"


Održana konferencija „Zelena budućnost grada“

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je u utorak, 12. prosinca 2023. godine, organiziralo cjelodnevnu konferenciju „Zelena budućnost grada 2.0“, u Kongresnoj dvorani Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu, Prisavlje 14 („Kockica“). Konferencija je za cilj imala predstavljanje tema vezanih uz razvoj zelene infrastrukture i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama u Republici Hrvatskoj.
 
Konferencija se održala kao nastavak konferencije „Zelena budućnost grada“ iz 2019. godine, te su na njoj kroz cjelodnevni program predstavljene trenutne aktualnosti i teme vezane za razvoj zelene infrastrukture i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, te druge aktivnosti koje Ministarstvo kontinuirano provodi u području zelene urbane obnove.

Ponajprije, to se odnosi na dva poziva objavljena tijekom protekle godine: Poziv „Izrada strategija zelene urbane obnove“ i Poziv „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama“, kao i Metodologiju planiranja zelene infrastrukture, izrada tipologije, standarda i kriterija zelene infrastrukture, izrađenu u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar (EIHP).

Osim toga, na konferenciji je predstavljen Registar Zelene infrastrukture, novi modul u Informacijskom sustavu prostornog uređenja (ISPU), uspostava kojeg se očekuje početkom 2024. godine;  te Priručnik za implementaciju strategija zelene urbane obnove koji je Ministarstvo izradilo u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Uz to, na konferenciji su prikazane mogućnosti za financiranje projekata zelene urbane obnove, iskustvo Grada Petrinje u postupku izrade i usvajanja strategije zelene urbane obnove, sufinancirane u sklopu Poziva Ministarstva, ali i primjeri i iskustva praktične primjene zelene infrastrukture iz hrvatskih i europskih gradova.
Konferencija je za svrhu imala poticanje širokog participativnog pristupa i interdisciplinarnog dijaloga, te je okupila preko 200 sudionika, predstavnika šire stručne i zainteresirane javnosti, stručnjaka koji rade u području održivog razvoja, zelene urbane obnove i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, predstavnika općina i gradova, predstavnika akademske zajednice, te drugih važnih dionika iz područja održivog razvoja i zelene urbane obnove.

U predvorju velike dvorane u kojoj se konferencija održala, nevladina udruga Terra Hub postavila je izložbu „Klimatski rječnik“. Izložba je postavljena u sklopu edukativne kampanje pod imenom "Terrapija", a plakate su izradili studenti Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever.

Klimatski rječnik u punom opsegu od 30 ključnih pojmova povezanih s klimatskim promjenama, kao i svi radovi studenata, dostupan je za preuzimanje na web stranici terrapija.terrahub.eu.

Putem poveznica niže, moguće je pristupiti materijalima s konferencije, i preuzeti ih: