Nacrt Nacionalnog akcijskog plana za razvoj vještina u kontekstu zelenih poslova vezanih uz energetsku obnovu i obnovu nakon potresa na javnom savjetovanju od 8. do 22. prosinca 2022.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provelo je savjetovanje s javnošću za Nacrt Nacionalnog akcijskog plana za razvoj vještina u kontekstu zelenih poslova vezanih uz energetsku obnovu
i obnovu nakon potresa u trajanju od 15 dana, od  8. prosinca 2022. do 22. prosinca 2022. godine.
 
  • Zainteresirana i stručna javnost mogla se uključiti davanjem svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi, uz prethodnu registraciju, putem portala eSavjetovanja najkasnije do 22. prosinca 2022.

Napominje se da je izvorni dokument navedenog Nacrta Nacionalnog akcijskog plana za razvoj vještina u kontekstu zelenih poslova vezanih uz energetsku obnovu i obnovu nakon potresa moguće preuzeti i pogledati u sustavu eSavjetovanja u rubrici lijevo od teksta „PREUZMI WORD DOKUMENT“

Skraćeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću od 15 dana za Nacrt Nacionalnog akcijskog plana za razvoj vještina u kontekstu zelenih poslova vezanih uz energetsku obnovu i obnovu nakon potresa nužno je kako bi se što prije realizirala komponenta Obnova zgrada, podkomponenta C6.1. Obnova zgrada, odnosno investicija C6.1. R2 Razvoj okvira za osiguranje adekvatnih vještina u kontekstu zelenih poslova potrebnih za obnovu nakon potresa. Naime, pred Republikom Hrvatskom je proces obnove, rekonstrukcije i revitalizacije pogođenih područja, pri čemu nije cilj samo vraćanje u prvotno stanje već transformacija u fond zgrada kroz protupotresno ojačanje i mjere energetske učinkovitosti, ali kroz model „build back better“, odnosno energetsku obnovu fonda zgrada u odnosu na stanje prije potresa. Kao prepreka uspješnoj i intenzivnoj provedbi takvog opsežnog procesa, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) je prepoznat nedostatak većeg broja radne snage sa stručnim kompetencijama za adekvatno i kvalitetno provođenje cjelovite obnove, posebice potrebnih znanja i vještina u segmentu energetske učinkovitosti, potresne obnove, primjene rješenja zasnovanih na prirodi, zelene infrastrukture i kružnog gospodarenja prostorom i građevinama te znanja i vještina potrebnih za prilagođen pristup obnovi kulturne baštine. Stoga je kroz NPOO inicirana izrada Nacionalnog akcijskog plana za razvoj vještina u kontekstu zelenih poslova vezanih uz energetsku obnovu i obnovu nakon potresa, kojim će se osigurati podloga za povećanje znanja i jačanje vještina u kontekstu zelenih poslova vezanih uz proces energetske obnove i obnove nakon potresa te, sukladno tome, omogućiti potrebnu prekvalifikaciju i edukaciju radne snage.

Budući da ključna etapa #359 mora biti realizirana do kraja 2022. godine te ista uključuje objavu Nacionalnog akcijskog plana za razvoj vještina u kontekstu zelenih poslova vezanih uz energetsku obnovu i obnovu nakon potresa na službenim internetskim stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, trajanje javnog savjetovanja provodi se u trajanju od 15 dana.