Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima na javnom savjetovanju od 31. svibnja do 7. lipnja 2023.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provelo je savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima u trajanju od 7 dana u periodu od 31. svibnja do 7. lipnja 2023.
 
Obrazloženje za skraćeno eSavjetovanje: 
Za Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, s Konačnim prijedlogom Zakona predlaže se savjetovanje od 7 dana s obzirom na to da se zakonom djelomično rješava pitanje smještaja osoba čiji su domovi uništeni u razornim potresima u 2020. godini.
 
Plan je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima donijeti po hitnom postupku sukladno članku 204. Poslovnika Hrvatskog Sabora („Narodne novine“, 81/13., 113/16., 69/17. i 29/18.) s obzirom da se kroz ovaj prijedlog zakona jednim dijelom osigurava zbrinjavanje osoba kojima su domovi stradali u potresima.

Također, stupanjem na snagu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije („Narodne novine“, 21/23.) i Zakona o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave („Narodne novine“, 21/23.) prestao je s radom Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje prestao, a njegove poslove i djelokrug rada preuzelo je Ministarstvo prostornoga uređenje, graditeljstva i državne imovine te je potrebno žurno prilagoditi Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima novonastaloj situaciji.