Obnova zgrada oštećenih potresom na području Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije i Zagrebačke županije

Stranica ažurirana  15. travnja 2022. godine
 
     

Nakon što je Sabor 29. listopada 2021. izglasao izmjene Zakona o obnovi kojim su pojednostavljeni postupci obnove na potresom pogođenim područjima, Vlada je 10. prosinca 2021. usvojila novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom kojim se detaljno razrađuje postupanje po podnesenim zahtjevima za obnovu.


Kako do obnove i dodjele novčanih sredstava?

Sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom i Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom, uklanjanje oštećenih zgrada, odnosno njihova obnova te gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom provodi se na temelju odluka i rješenja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Odgovarajući obrazac za podnošenje zahtjeva može se preuzeti niže: 


Zahtjevi se predaju Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu, Ulica Republike Austrije 20: 
 
 • osobno u pisarnici  
 • preporučeno poštom s naznakom: „Zahtjev – obnova nakon potresa“
 • u Informativnom centru obnova, Ulica kneza Mislava 2 u Zagrebu
 • u izmještenim uredima Ministarstva:  
  • Sisak: od 1.4.2022. na adresi Ulica Ivana Meštrovića 28;  
  • Petrinja: Trg Stjepana Radića 8;  
  • Glina: Trg bana Josipa Jelačića 2;  
 • pomoću aplikacije e-Obnova (https://eobnova.gov.hr) u sustavu e-Građani. 

Rok za podnošenje svih zahtjeva je 31. prosinca 2023. 

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je dosad zaprimilo ukupno 18.147 zahtjeva za obnovu ili uklanjanje građevina, gradnju zamjenskih kuća, dodjelu novčane pomoći ili oslobođenje od financijske obveze vlasnika. Izdano je 4.644 odluka, rješenja i zaključaka koji su proslijeđeni Fondu za obnovu (za područje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije) ili Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje (za područje Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije) radi provedbe na terenu.


Pregled aktivnosti obnove 

Na području Banovine, zaprimljeno je 8.340 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, projektantima dodijeljeno 6.942 objekata za nekonstrukcijsku obnovu, izrađeno 3.454 elaborata za sanaciju. 

Dosad je obnovljeno 2.190 obiteljskih kuća te su u tijeku radovi na još 833 kuća. Po modelu samoobnove obnovljena je još 809 kuća. U izgradnji je 20 zamjenskih kuća. Uklonjeno je 469 objekata koji su prijetili sigurnosti.  

Potpisani su ugovori sa vlasnicima za izgradnju 52 zamjenske obiteljske kuće. 

U programu konstrukcijske obnove zaprimljeno 626 zahtjeva te je doneseno 459 zaključaka u vezi ostvarivanja prava na konstrukcijsku obnovu te 28 odluka za konstrukcijsku obnovu i gradnju zamjenskih višestambenih zgrada.   

U programu uklanjanja i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća nalazi se 146 kuća (Sisačko-moslavačka županija 141, Zagrebačka županija 5), potpisane su 52 izjave o odabiru zamjenske/tipske kuće, na potpisu je 8 ugovora o izgradnji zamjenske kuće, za uklanjanje je 21 kuća, geodetska i geomehanička snimanja izvode se na 10 kuća, u izgradnji je 17 kuća, 7 kuća u pripremi za rušenjeNa stranicama sduosz.gov.hr redovito se objavljuje popis do sada obnovljenih objekata. Izvješća obnove
 
Na stranicama sduosz.gov.hr redovito se objavljuje popis do sada obnovljenih objekata. Izvješća obnove
 


Dodatne informacije i pomoć građanima 

Imate li pitanja ili pak nedoumica vezanih uz postupak obnove zgrade? Trebate li stručnu pomoć ili pravni savjet? Informaciju možete dobiti u međuresornom uredu u Petrinji kao i u izmještenim uredima Ministarstva u Sisku i Glini.

Međuresorni Ured za obnovu u Petrinji nalazi se na lokaciji: Trg Stjepana Radića 8. (broj tel: 044/555-292 i 044/555-298). U uredu je moguće dobiti sve informacije vezane za obnovu, podnositi zahtjeve za obnovu i obaviti sve druge poslove koji se tiču obnove.

Službenici Ministarstva na raspolaganju su građanima i u izmještenim uredima u Sisku (Ulica Ivana Meštrovića 28) kao i u Glini (Trg bana Josipa Jelačića 2). 

Informacije se mogu dobiti i na telefon 0800 0017 te putem e-pošte: potres@mpgi.hr

Pravnu pomoć možete zatražiti od Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu, svakim radnim danom u vremenu od 10 do 12 sati, odnosno srijedom i četvrtkom i od 17 do 19 sati na broj 097 6529 903.  Više informacija dostupno je ovdje.

 

Pomoć za obnovu nakon potresa

Otvoren je službeni račun Državne riznice za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

 

 

 

 

Dokumenti