Kako do obnove potresom oštećene nekretnine?

Slika /slike/Opcenito/graditeljstvo-2021.jpg

Imate li pitanja ili pak nedoumica vezanih uz postupak obnove zgrade? Trebate li stručnu pomoć ili pravni savjet? Informaciju možete dobiti u Informativnom centru "Obnova", u međuresornom uredu u Petrinji kao i u izmještenim uredima Ministarstva u Sisku i Glini.

Sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom i Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom, uklanjanje oštećenih zgrada, odnosno njihova obnova te gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom provodi se na temelju odluka i rješenja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Odgovarajući obrazac za podnošenje zahtjeva može se preuzeti klikom na odgovarajući obrazac: 


Zahtjevi se predaju Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu, Ulica Republike Austrije 14: 
 
 • osobno u pisarnici  
 • preporučeno poštom s naznakom: „Zahtjev - obnova nakon potresa“
 • u Informativnom centru obnova, Ulica kneza Mislava 2 u Zagrebu
 • u izmještenim uredima Ministarstva:  
  • Sisak: Ulica Ivana Meštrovića 28;  
  • Petrinja: Trg Stjepana Radića 8;  
  • Glina: Trg bana Josipa Jelačića 2;  
 • pomoću aplikacije e-Obnova (https://eobnova.gov.hr) u sustavu e-Građani. 


Dana 30. prosinca 2022. u rad je pušten digitalni portal tzv. One stop shop za obnovu, dostupan na web adresi: https://obnavljamo.hr/, gdje građani na jednom mjestu mogu pronaći sve relevantne informacije vezane uz obnovu od posljedica potresa ali i energetsku obnovu zgrada koja se financira sredstvima EU.

Digitalni One stop shop za obnovu pruža sve potrebne informacije vezane uz postupak obnove, od podnošenja zahtjeva i prikupljanja potrebne dokumentacije, pa sve do samog procesa realizacije obnove. 

Na portalu su dostupni infomativni vodiči za građane, a u svrhu bolje i brže komunikacije s građanima uspostavljen je digitalni kontaktni obrazac pomoću kojeg korisinici mogu zakazati sastanak ili postaviti pitanje službenicima Ministarstva putem maila, telefona ili video poziva. 

Portal je razvijen u sklopu projekta Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te se financira sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
 

U slučaju dodatnih pitanja i pojašnjena građani se mogu svakodnevno obratiti u Informativni centar "Obnova" u Zagrebu (Ulica kneza Mislava 2.), u Međuresorni ured u Petrinji (Trg Stjepana Radića 8) kao i u izmještene urede Ministarstva u Sisku i Glini.


Radno vrijeme informativnog centra "Obnova"  
 
Ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak: od 9,00 - 17,00 sati
Srijeda: 10,00 - 18,00 sati

Informacije se mogu dobiti i na telefon 0800 0017 te putem e-pošte: potres@mpgi.hr


Dodatne informacije:
 

Stranica | Informacija | Obnova