Sanacija poplavljenih područja

Nakon obilnih kiša u svibnju 2014. i rekordnih vodostaja, ne zabilježenih u savskom slivu županjske Posavine od kada postoje mjerenja, 17. svibnja 2014. došlo je do puknuća brane i nastanka vodenog vala koji je ugrozio okoliš, život i zdravlje ljudi te materijalna dobra na području općina Gunja, Vrbanja i Drenovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Vlada RH je na sjednici održanoj 20. svibnja 2014. donijela Zaključak o obnovi obiteljskih kuća na području Vukovarsko-srijemske županije kako bi se stvorili preduvjeti za hitnim saniranjem posljedica koje se nije moglo provesti redovitim radom nadležnih tijela.

Nakon povlačenja vode, u lipnju 2014. Građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja započela je postupak označavanja građevina opasnih po život i zdravlje ljudi, a u suradnji sa stručnim i ovlaštenim osobama, procjenu oštećenja građevina, što je bio preduvjet za kasniju obnovu oštećenih i izgradnju novih građevina.

Zakon o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije (Narodne novine broj 77/14.) donesen je 18. lipnja 2014. a Program obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije (Narodne novine broj 82/14., 140/14.) 3. srpnja 2014. temeljem kojih su nadležna tijela započela provođenje sanacije u okviru svoje nadležnosti.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama ovlašteno je za sanaciju posljedica katastrofe na stambenim, gospodarskim i javnim zgradama a Ministarstvo je preuzelo i brigu o provedbi postupaka ozakonjenja zgrada na poplavljenom području.