Tumačenje odredbe članka 89. stavka 3. Zakona o prostornom uređenju

Zaprimili smo Vaš dopis kojim tražite mišljenje ovog Ministarstva u svezi provedbe postupka izrade i donošenja urbanističkog plana uređenja i s time povezanih izmjena i/ili dopuna prostornog plana šireg područja, sukladno odredbi članka 89. stavka 3. Zakona o prostornom uređenju („Narodne novine“ br. 153/13, 65/17, 114/18, 39/19, 98/19 i 67/23 - u daljnjem tekstu: Zakon). Naime, s obzirom da se u predmetnim postupcima donose vezane odluke o izradi izmjena i/ili dopuna prostornog plana šireg područja i izradi urbanističkog plana uređenja, pitate da li je također potrebno zasebno provesti objave javne rasprave i izvješća o javnoj raspravi predmetnih prostornih planova.

Sukladno odredbi članka 86. stavka 5. Zakona, postupak izrade i donošenja prostornog plana kroz sve faze izrade i donošenja prostornog plana određenih ovim Zakonom vodi se u elektroničkom sustavu ePlanovi. U tom smislu, sukladno odredbi članka 48. stavka 1. Pravilnika o prostornim planovima („Narodne novine“ br. 152/23), odluka o donošenju prostornog plana elektronički se izrađuje u modulu ePlanovi iz podataka prenesenih iz modula ePlanovi Editor te iz predloška i podataka upisanih u modul ePlanovi tijekom postupka izrade i donošenja prostornog plana.

Slijedom navedenog, postupci izrade i donošenja urbanističkog plana uređenja i s time povezanih izmjena i/ili dopuna prostornog plana šireg područja, sukladno odredbi članka 89. stavka 3. Zakona, također se vodi u elektroničkom sustavu ePlanovi kroz sve faze izrade i donošenja prostornog plana određene ovim Zakonom za svaki prostorni plan zasebno, te je potrebno donijeti zasebne (vezane) odluke o izradi, također zasebne objave javne rasprave, kao i izvješća o javnoj raspravi, a kako bi se isti mogli upisati/unijeti u modul ePlanovi za svaki prostorni plan zasebno.